Van een trage website wordt niemand vrolijk. Een lange laadtijd van de website zorgt voor een slechte gebruikerservaring. Een slechte gebruikerservaring resulteert in een hoger bounce percentage op de website. Website bezoekers en potentiële klanten verlaten de website voordat deze überhaupt geladen is.
Is jouw website traag, of wil je de performance van jouw website verbeteren? Deze praktische tips zorgen er voor dat jouw website razendsnel content aan de gebruikers voorschotelt.
Krijgt de website veel aanvragen te verwerken? Wellicht is het dan tijd voor een snellere webserver. Meer aanvragen betekent dat er meer rekencapaciteit van de server gevraagd wordt. Het upgraden van de webserver is een voor de hand liggende keuze. Dit komt omdat het relatief eenvoudig is om meer capaciteit aan een webserver toe te voegen.
Vaak is het upgraden van de servercapaciteit slechts een tijdelijke oplossing. Meer capaciteit betekent meer resources en dus meer kosten. Voordat je de keuze maakt om de webserver te upgraden is het wellicht verstandig om te onderzoeken waarom de website zo traag is?
Scan de pagina eens met Google Page Speed. In het rapport worden allerlei optimalisatie tips getoond zoals initiële server laadtijd, ongebruikte Javascript code en ook mogelijke optimalisaties aan afbeeldingen. Wanneer afbeeldingen afgeleverd worden in een onnodig grootte resolutie dan zullen deze verschijnen in het rapport.
Worden er op de website veel afbeeldingen of andere media ingeladen? Hier valt waarschijnlijk wel wat winst te behalen. Het optimaliseren van afbeeldingen wordt vaak vergeten en niet alle content management systemen doen dit automatisch. Wanneer er geen optimalisatie plaats vindt dan wordt media 1 op 1 op de website geplaatst. In veel gevallen hebben de afbeeldingen een onnodig grote resolute en bevat de media ongebruikte metadata. Neem een foto genomen met een spiegelreflex camera en zelfs een smartphone, deze afbeeldingen worden opgeslagen in een hoge resolutie.
Het optimaliseren van afbeeldingen kan relatief eenvoudig zijn. Het is altijd een goed idee om vooraf afbeeldingen te verkleinen voordat deze geüpload worden naar de website. Verklein de afbeeldingen doormiddel van bijvoorbeeld Photoshop voordat ze geüpload worden in het cms systeem. Dit bespaard schijfruimte op de server en zorgt voor een flinke performance boost.
Afbeeldingen op mobiele en desktop variant
Kijk daarnaast ook eens kritisch naar het verschil in afbeeldingen op de mobiele en desktop variant van de website. In de meeste gevallen vereisen mobiele apparaten een veel kleinere resolutie afbeeldingen dan desktop.
Door gebruik te maken van een CDN wordt content verspreidt over verschillende servers ter wereld. Doordat data dichter bij de eindgebruiker wordt opgeslagen, wordt de laadtijd van de data verkort. Statische bestanden zoals afbeeldingen en scripts kunnen sneller uitgeserveerd worden aan de eindgebruiker.
Door minder aanvragen te verzenden naar externe servers kan de laadtijd van een website versnelt worden. Door aanvragen te combineren kan veel winst behaald worden. Meerdere Javascript en CSS bestanden afkomstig van verschillende bronnen resulteren in een waterval aan aanvragen waarop de website moet wachten.
Optimaliseer website code
Schone en efficiënte code is essentieel voor een snelle website. Vermijd onnodige code, verwijder ongebruikte plug-ins en scripts. Gebruik waar mogelijk asynchroon en defer laden voor JavaScript, hierdoor wordt de pagina niet onnodig geblokkeerd.
Moderne technologieën zoals lazy loading voor afbeeldingen kunnen de laadtijd van een pagina drastisch versnellen. Wanneer afbeeldingen pas later op de pagina zichtbaar zijn, kan het inladen van de afbeelding uitgesteld worden.
Het gebruik van koppelingen en integraties op de website kan er voor zorgen dat er meerdere aanvragen naar verschillende servers moeten worden verzonden. Elke aanvraag neemt tijd in beslag waardoor de laadtijd op kan lopen. Ook het inladen van data kan geoptimaliseerd worden door meerdere datastromen te combineren. Door vooraf data te centraliseren en verzamelen kunnen langzame database queries vervangen worden door kant en klare data welke veel sneller geleverd kan worden.
Meer controle en ownership over data
Naast het sneller serveren van content heeft een data middleware nog meer voordelen. Zo heb je meer ownership en controle over de data waardoor de data veel beter kan worden verrijkt en gemanipuleerd.
Configureer je webserver om browsercaching in te schakelen. Browsercaching zorgt ervoor dat statische bronnen zoals afbeeldingen, JavaScript en CSS-bestanden worden opgeslagen in de cache van de webbrowser van de bezoeker. Hierdoor hoeven assets niet bij elke request opnieuw gedownload te worden.
Het optimaliseren en versnellen van een website kan op verschillende manieren. Door bovenstaande tips en technologieën te implementeren kan de laadtijd van de website drastisch versneld worden.
Wil je meer weten over het versnellen en/of optimaliseren van jouw website of webshop? Tijdens een vrijblijvende spar-sessie denken we graag met je mee.